Reklamcılık; üretmek, yorum katmak, olay, ürün ve insan ihtiyaçlarına farklı yönlerinden bakmayı gerektirmektedir. Bunun için de okumak, takipte kalmak, pazarlama dünyasında neler olup bittiğine hakim olmak gerekmektedir. Bu süreçte pazarlama ve reklam ile ilgilenen herkese rehberlik edecek kitaplara göz atmak her zaman için yararınıza olacaktır. Bu yazımızda reklamcıların ilgisini çekeceğini düşündüğümüz kitapları derledik.

Herkes Yazabilir – Ann Handley

Eğer bir web siteniz varsa, yayıncısınız demektir. Sosyal medyayı kullanıyorsanız, pazarlama işindesiniz. Hepimiz mesajlarımızı iletmek için kelimelere sığınıyoruz. Yani hepimiz yazarız.

Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları’nın yazarlarından Ann Handley, iletişim alanındaki birikimini bu kez yazı yolculuğunun köşe taşlarını döşemek için paylaşıyor okurlarla.

Markanızı Nasıl Pişirirsiniz?

Yemek yapmayı sever misiniz? O zaman bu kitabın rehberliğinde kendi markanızı yaratmayı da seveceksiniz.

Bu rehber kitap pazarlamanın en zor konularından markalaşmayı daha önce hiç olmadığı kadar kolay anlaşılır bir dille anlatıyor.

SWOT analizini “mücver” yemeği ile anlatan ilk kitap.

Kadın girişimcilere yönelik yazılmış, alanında bir ilk olan bu marka yaratma kitabında ihtiyacınız olan tüm tarifleri bulabilirsiniz.

Yaratıcılık Fırtınası – Kyna Leski

Yaratıcılık tekildir, kişiye özgüdür, kural tanımaz ve ortaya çıkan eser de doğum anından itibaren biriciktir.
Peki bu kadar ele avuca sığmaz bir olgunun evrensel kuralları olabilir mi?
Rhode Island Tasarım Okulu profesörlerinden, yazar Kyna Leski’ye göre evet. Leski’ye göre sanatçılar, mimarlar, şairler, mucitler, bilim insanları ve yaratıcı bir işe imza atan herkes, daha önce var olmayan bir şeyi vücuda getirirken aynı yollardan geçiyor. Yazar söz konusu süreci fırtına metaforuyla açıklıyor: Yaratıcı bir eser de tıpkı fırtına gibi bir sessizliğin ardından ortaya çıkar; yaratıcı süreç dinamiktir, sürekli hareket halindedir, akışkandır. İnsanlar yaratıcı bir sürecin içindeyken önce önyargılarından sıyrılır, veri toplar, araştırma yapar, nesneleri bir araya getirir, kimi zaman yolunu kaybeder, yeni bağlantılar kurar; durur, dinlenir, bazen pes etmenin eşiğine gelir, yeniden başlar…
Kyna Leski’nin satırlarını okurken, yaratıcı bir sürecin eşlik ettiği fırtınanın içinde kaybolup gitmemeyi öğreniyor, fırtına dindiğinde ortaya çıkan berrak gün doğumlarının ışığında yıkanan yeni bir dünya ile tanışıyoruz.

Markalar Nasıl Genç Kalır? – Joeri Van den Bergh / Mattias Behrer

Y ve Z kuşakları, reklam ve pazarlama açısından en kritik kesimi temsil ediyor ve bu kesimi oluşturan insanların ne düşündüğü, ne hissettiği ve nasıl davrandığı, markalar açısından hayati önem taşıyor. Marka uzmanları Joeri Van den Bergh ve Mattias Behrer, Z Kuşağı’nın gücünü yeni pazar araştırmalarıyla kanıtlayarak, söz konusu kitleye hitap etmenin yollarını gösteriyor. Başarılı markaların pazarlama yöneticileriyle yapılan söyleşilerle ve zinde şirketlerin pratiklerini anlatan vaka çalışmalarıyla da desteklenen Markalar Nasıl Genç Kalır, işiniz üzerinde uzun süren etkileri olacak doğru stratejileri geliştirmenizi sağlayacak.

Brief (Kısa ve Öz)- Joseph McCormack

Günümüz iş dünyasında hayatta kalabilmenin tek yolu, yalın iletişimci olmak. Gelen verinin çokluğu nedeniyle oluşan dikkat dağınıklığı, sadece işe değil, hayatın her alanına yayılmış durumda.

Pazarlama iletişimi uzmanı Joseph McCormack, enformasyon selinde boğulmamak için geliştirdiği özgün yöntemiyle kapsamlı veriyi özetlemeyi, küçük hikâyeler kurabilmeyi, görselliğin gücünü kullanmayı ve monolog şeklinde uzayıp giden sunumları diyaloğa dönüştürmeyi öğretiyor.

Kısa ve Öz, çabucak sadede gelmenin ve mesajınızı maksimum etkiyle iletmenin yollarını gösteriyor.

Sosyal Medya Sanatı – Guy Kawasaki / Peg Fitzpatrick’in

İsterseniz bir ürün veya hizmet sunun, isterseniz bir marka olarak kendinizi konumlandırın, sosyal medyanın başarıyı belirleyen unsurların başında geldiği artık bir gerçek.

Apple’ın popüler marka imajının oluşmasında büyük katkıları olan ve iş dünyasında tüm sosyal medya platformlarının kullanımına öncülük eden Guy Kawasaki ve meslektaşı Peg Fitzpatrick’in bu konuda söyleyecek çok sözü var. Yazarlar son kitapları olan Sosyal Medya Sanatı’nda okuyanı zamandan, çabadan ve paradan tasarruf ettirecek pratik bir kullanım kılavuzu sunuyor.

Sağlam bir sosyal medya stratejisi geliştirmek, en popüler platformlarda kalıcı bir yer edinmek, dijital varlıklarınızı büyütmek, pazarda daha görünür olmak ve takipçilerinizi artırmak istiyorsanız Kawasaki ve Fitzpatrick’in açtığı yoldan gidin ve Sosyal Medya Sanatı’nı tüm incelikleriyle öğrenin!

Fikir Nasıl Bulunur?

Bazı insanlar nasıl bu kadar yaratıcı olabiliyor? Neden yaratıcı ve parlak fikirler bizim değil de onların aklına geliyor? Yaratıcı olmanın bir yolu ya da anahtarı var mı?

Bu sorular zaman zaman hepimizin aklına gelmiştir. Bir yanıt bulmaya çalıştığımızda ise genellikle yaratıcılığın “kişiye özgü”, “tanrı vergisi” bir şey olduğunu söyleyerek işin içinden çıkmaya çalışırız. Oysa yaratıcılık ve farklı düşünme her insanın sahip olduğu yeteneklerdir.

Bu kitap işte bu soruların yanıtını veriyor. İster işi yaratıcılıkla doğrudan bağlantılı bir reklamcı olun, ister patrona çeşitli raporlar hazırlayıp sunan bir yönetici asistanı olun fark etmez. Herkesin yaratıcılığa ihtiyacı var. Konusuna yaraşır şekilde son derece eğlenceli bir dille yazılan bu kitap size yeni, farklı ve yaratıcı fikirlere giden yolda ışık tutacak.

Reklam-Zekayı Sihre Dönüştürmek- Sir John Hegarty

Reklam sektörünün öncülerinden, İngiliz reklamcı Sir John Hegarty, unutulmaz işler yaratmanın ve büyük fikirlerin perde arkasını bu kitapta anlatıyor!

Bir fikri büyük kılan nedir? İyi bir sunumun özellikleri nelerdir? Yeni teknolojinin reklam üzerindeki etkileri neler olacak? BBH’nin kurucularından; Levi Strauss, Audi ve Unilever gibi dünya devlerine etkili kampanyalar yapmış Hegarty’nin sektördeki kırk yıllık deneyiminden süzülen bilgelik bu kitapta okurla buluşuyor.

Aynı zamanda yazarının otobiyografisi olma özelliği taşıyan bu kitabı geç kalmadan okumanızı öneriyoruz.

Bilinçaltımdaki Reklamlar – Robert Heath

Maruz kaldığınız her reklamdaki her detay bir şekilde bilinçaltımızda saklanmakta ve bizi etkileyerek satın alma davranışımızı değiştirebilmektedir. Dükkanların dışındaki tabelalar, vitrinlere bakarken gördüğümüz sayısız sembol ve işaretler, billboardlar, posterler, karşımızda oturanların okuduğu dergilerin arka sayfalarındaki ilanlar… Bütün bunlar devamlı olarak algılanarak saklanır ve tetiklenerek davranışlarımızı etkileyebilecekleri günü beklerler. Peki, tüm bu süreç nasıl işler? Robert Heath bu kitapta deneysel psikoloji ve bilişsel nörobilim yaklaşımlarını kullanarak reklamların bilinçaltımızı nasıl etkilediğini yani reklamların bizi, biz farkında olmadan nasıl etkilediğini birçok araştırmaya dayanarak ortaya koymaktadır. Heath’in vermiş olduğu örnekler sayesinde reklamlarla olan ilişkimizin aslında ne kadar garip ve karışık olduğunu görecek ve artık her reklama farklı bir dikkat seviyesiyle bakmaya başlayacaksınız!

Dijital Kabilelerin İzinde – Kaan Varnalı

Kaan Varnalı’nın yazdığı Dijital Kabilelerin İzinde sosyal medya alanında çalışan uzmanlar, bu alana ilgi duyan profesyoneller, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler için oldukça verimli bir kaynak. Özellikle dijital reklamcılık alanında kariyer yapmak isteyenlere bu kitabı şiddetle tavsiye ediyoruz.