Eğer bir reklam ajansında çalışıyorsanız ve içerik üretmek günlük olarak yaptığınız bir iş ise; eğitici, eğlendirici ve ilginç fikirler bulmak zaman zaman sizin için zorlayıcı olabilir.

İyi içerikler genellikle akıllarımıza beklenmedik anlarda gelir. Yolda giderken gördüğümüz bir şey, izlediğimiz bir film, bazen bir şarkı çağrışımı da beraberinde getirir ve bize ihtiyacımız olan ilhamı verir. Ancak gerektiğinde aklımıza bir şey gelmemesi, üstelik bekleyen işler de varsa rahatsız edici olabilir. Eğer hitap ettiğiniz kitleye uygun içerik fikirleri bulmakta zorlanıyorsanız, bu yazımın işinize yarayacağını umuyorum:

1. Kafanızı boşaltın

İlham ne yazık ki çağırdığımızda gelen bir şey değil. O nedenle kendimizi zorlamak çoğu zaman işe yaramaz. Bu gibi durumlarda kendinize biraz zaman ayırın ve aklınızı ne boşaltacaksa onu yapın. “Benden iş bekleyenler varken nasıl olacak o?” dediğinizi duyar gibiyim. Eğer yaratıcılık konusunda kendinizi üslerinize kanıtladığınızı düşünüyorsanız; onlardan bu gibi zamanlarda müsaade isteyebilir, yaratım sürecinde size iyi gelecek şeyleri yapmanız için zaman vermelerini rica edebilirsiniz. Eğer gerçekten zamanınız yoksa bilgisayarlarınızdan uzaklaşmanız, derin bir nefes alıp ve birkaç saniye tuttuktan sonra nefesinizi vererek odaklanmaya çalışmanız da faydalı olacaktır.

2. Takipte kalın

Sosyal medya; her gün yüzlerce içeriğin karşımıza çıktığı devasa bir veri sağlayıcıdır. İyi içeriklerin yayınladığı hesapları takip etmeniz, size fikir vermeleri açısından faydalı olacaktır. Eğer sosyal medya hesaplarınız sizin yaratıcı içerik üretmenize yardımcı olmuyorsa onlara bakmanız anlamsızdır.

3. Öğrenin ve bilgi verin

Yarattığınız içerikler, hedef kitlenize fayda sağladığı sürece etkileşim alma oranınız artar. Genellikle bilgi eksiklikleri içerikteki eksik olan parçalardır. Bu nedenle tanıtımını yaptığınız ürün ve hizmetlerle ilgili müşterilerinizin sizlere verdiği bilgilerin yanı sıra, siz de olabildiğince bilgi edinmeye çalışın. Böylece söylenmemiş bir şeyi bulmanız çok daha mümkün olacaktır.

4. Forum ve sözlükleri gezmeyi ihmal etmeyin

Forumlar ve sözlükler internet kullanıcılarının fikir beyan ettikleri harika mecralardır. Buralardaki yorumlar genellikle objektiftir ve size harika bir tüketici iç görüsü yakalama fırsatı sunar.

5. İnsanların duygularına dokunun

İnsanları ikna etmek için, bazen duygulara hitap etmeniz gerekir. Bunu başarabilmenin şartı da empati kurmaktan geçer. Bu sebepten etrafı iyi gözlemleyin, insanların duygularını hedefleyin.

6. Mental bir çöp kutunuz olsun

Bir fikir üzerine düşünürken aklımıza onlarca şey gelebilir. Bu gibi durumlarda kalem-kağıt alın, rahatlayın ve aklınıza gelen her şeyi yazın. Bu size parçaları daha iyi birleştirme ve dışarıda kalanları eleme fırsatı sunacaktır. Unutmayın; bazı fikirleri çöpe atmak, daha iyileri için yer açmanıza imkan sunacaktır.

7. Üç kere okuyun, bir kere yazın

Okumadan, araştırmadan, takip etmeden yazamazsınız. O nedenle okumak sizin yakıtınızdır. Yakıt deponuz ne kadar dolu olursa o kadar yol alırsınız. Eğer her zaman iyi içerikler yaratan biri olmak istiyorsanız okumaktan asla vazgeçmeyin.

8. Görselliği önemseyin

Sosyal medya analizlerine baktığımızda, görsel odaklı içeriklerin daha fazla dikkat çektiği ve daha fazla etkileşim aldığını görmekteyiz. Bu nedenle görselin gücünü asla yabana atmayın. Kullandığınız görsellerin orijinal ve ilgi çekici olmasına dikkat edin.

İçerik yaratmak belki de reklamcılığın en keyifli yanıdır. Bu işin keyifli yanına odaklandığınızda ve izlemeniz gereken yola kendinizden emin bir şekilde çıktığınızda her şey çok daha kolay olacaktır. İlhamınızın bol olduğu, keyifli günler dilerim.