Sosyal medya, günümüzde her konumdaki insan için vazgeçilmez denilebilecek bir noktada. Sosyal medyanın popülerliğe yaptığı katkı arttıkça, iş dünyası da burada olma ihtiyacını kendinde görüyor. Önceleri bir firma için gazete, açık hava, radyo ve televizyon reklamları ile kitlelere ulaşmak yeterliyken, şimdi çok daha ekonomik bütçelerle daha fazla insana erişmenizi sağlayan sosyal medya mecraları var. Bu da firmalar için sosyal medyanın cazibesini daha da arttırıyor.

Sosyal medyada kurum ve kuruluşların bilinirliği arttıkça, bu kurumları yöneten insanların da popülerliğinin artması kaçınılmaz oluyor. Sektörünüz ne olursa olsun, eğer sosyal medyanın etkin kullanıldığı bir firmanın başında ya da kritik bir noktasındaysanız; emin olun gözler sizin de üzerinizde oluyor. Bu da şirket yöneticileri için sosyal medya hesaplarını, profesyonelliklerine gölge düşürmeyecek şekilde kullanma sorumluluğunu doğuruyor.

Bu yazımızda şirket yöneticilerinin sosyal medya kullanırken dikkat etmesi gereken unsurların üzerinde durduk. Gelin, sosyal bir yönetici olmanın inceliklerine beraber göz atalım.

Hesap güvenliğinizi nasıl sağlarsınız?

Unutmayın ki; iş dünyasında herkes dostunuz değil. Açık arayan rakipler, fidye avcıları ve daha pek çok art niyetli kişi için bir yöneticinin sosyal medya hesabı oldukça iştah açıcı görülebilir. Bu yüzden bir kurucu ya da üst düzey yönetici iseniz, sosyal medya hesaplarınızda hesap güvenliğini en üst düzeyde tutmanızda fayda var. Harf, rakam ve sembollerle oluşturulmuş güçlü şifreler kullanın. Mümkünse her bir hesap için ayrı birer şifre belirleyin. Sosyal medya hesaplarınızın bağlı olduğu maillerinizin güncellik ve güvenliğinden de emin olmalısınız. Zira ileride olası bir hesap çalınması durumunda sizin için hayat kurtarıcı olabilir.

Bir takım yöntemlerle, hesabınızı çalma girişimleriyle karşı karşıya kalacağınız durumlar için hazırlıklı olmanızda fayda var. Hesabınızın çalındığını ileterek sosyal medya platrformlarının destek sistemini taklit eden sahte mailler alabilirsiniz. Ne olursa olsun; hiçbir koşulda güvenlik tedbirlerinizi almadan, size gönderilen köprü bağlantılarına tıklamayın. Eğer bu durum sizin için ciddi riskler doğuruyor ve tekrarlanıyorsa; hukuk biriminizle görüşerek sahtecilik için yapılması gerekenlerin üzerine gidin.

Bırakın bazı şeyler esrarengiz kalsın!

Üst düzey yöneticiler bir diğer önemli konu da gizliliktir. Şahsınızla ilgili sosyal medyada paylaşacağınız bilgileri iyi tartmalı, kendinize dair yapacağınız paylaşımların size nasıl bir geri dönüşü olacağını düşünmelisiniz. Nasıl ki her önüne gelen sizi ofisinizde izniniz olmadan ziyaret edemiyorsa, sosyal medyada da aynı mahremiyeti gözetmenizde fayda olacaktır. Çok basit bir örnek verecek olursak: Düşünün ki Facebook hesabınızda kişisel telefonunuz herkesin erişimine açık bir şekilde yayınlanıyor. Bu gibi bir durumun size nasıl bir zarar verebileceğini yalnızca hayal etmeniz, sanırım yeterli olacaktır. Bunun yanında; hangi sitede oturduğunuz, nerelerde sıklıkla yemek yediğiniz ya da çocuklarınızı hangi okullara gönderdiğiniz gibi bilgileri ele veren paylaşımlardan da kaçınmanızda fayda var.

Bilgi ve paylaşımlarınıza erişim konusunda hedef kitle sınırlaması yapmak, sizin için daha güvenli bir sosyal medya yaratacaktır.

Biraz ketumluktan kimseye zarar gelmez!

Bulunduğumuz coğrafya gereği her güne yeni bir gündemle uyanıyoruz. Sürekli farklı olayların yaşandığı ve gündemin hızla değiştiği ülkede yaşamak, iş hayatındaki sergileyeceğiniz tutumu da etkileyebilmektedir. Siyasi yönden, dini yönden, sosyal yönden ve sektörel yönden takdir edeceğiniz gelişmeler olduğu gibi asla katılmayacağınız gelişmeler de olacaktır. Bu noktada tutumlarınızı sergileyeceğiniz yerin sosyal medya olmamasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Şayet görüş bildirecekseniz de kullanacağınız ifadeleri özenle seçmeniz yararınıza olacaktır. Kullanacağınız herhangi bir ifadenin size karşı linç kampanyasına dönüşmesine izin vermeyecek bir tutum sergilemek hem kişisel hem de marka itibarınız için oldukça önemlidir.

Şirketinize Dair Bilgi Paylaşırken Dikkatli Olun

Markanızın takipçileri, yeniliklerden haberdar edilmeyi isterler. Örneğin bir teknolojik bir cihaz üreticisinin yöneticilerinden biriyseniz, yeni model veya güncellemeler için spam mesaj bombardımanına tutulmanız güçlü bir olasılıktır. Bir yönetici, şirket ve işlerine dair neleri paylaşması ve gizlemesi gerektiğini iyi bilmelidir. Takipçilerinizin sorularını cevapsız bırakmak, onlarda umursanmadıkları izlenimi oluşturacak ve negatif bir etki bırakacaktır. Öte yandan, vaktinden önce sızdıracağınız bir bilginin de markanıza zarar verme, şirketiniz tarafından hoş karşılanmama olasılığı vardır. Rakipleriniz içinse; sizin ağzınızdan zamansız paylaşılmış bir bilgi, strateji oluşturmaları adına altın değerindedir. Bu yüzden iyi bir denge kurmalı, hem takipçileriniz için en son yenilikleri paylaşabilmeli, hem de zamansız ve sorun oluşturabilecek sızdırmalardan da kaçınmalısınız.

Özetle…

Yönetici olmak, sosyal medya platformları kullanmanıza engel olmasa da, dikkatli olmanızın gerektiği yerler. Hedef kitlelerle etkileşimde kalarak hem kendi sesinizi duyurabilir hem de markanızı sosyal medya aracılığıyla daha iyi yerlere getirebilirsiniz. Fakat iyi hesaplanmamış ufacık bir hamlenin size ne gibi sonuçlarla geri dönebileceğinin de farkında olmanız gerekmekte. Unutmayın; sosyal medya, ağzı olanın konuştuğu acımazsız bir yerdir. Onunla başa çıkmak içinse İkies Pr’dan alacağınız profesyonel bir destek hem size hem de markanıza fayda sağlayacaktır.