İhtiyaç ve isteklerimizi gidermek için hayatımız boyunca birçok ürün ve hizmet satın alırız. Satın alma kararımızı etkileyen birçok faktör vardır. Her tüketicinin satın alma karar süreci de farklı ürün gruplarında izlediği yöntem de birbirinden farklıdır.
Değişen koşullar, ihtiyaç duyulan hizmetler ya da beklenmedik durumlar (Covid -19 Salgını gibi) satın alma kararımızı ve alışveriş tercihlerimizi tümden değiştirebilir.
Inveon, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret ve Dijital Derneği (NetComm Suisse) ile ortak olarak hazırlanan “COVID-19 ve Küresel E-ticaret Dinamikleri” raporunun detaylarını incelediğimizde pandemi ile birlikte tüketici satın alma davranışlarının büyük ölçüde değiştiğini ve bu “yeni normal”in hayatımızı şimdiden nasıl şekillendirdiğini görüyoruz.
İçlerinde Türkiye’nin de yer aldığı birçok ülkede 3.700 kişi ile yapılan çalışmalar sonucunda, tüketicilerin %50’sinden fazlasının online alışverişe geçiş yaptığı görülmektedir. Pandemiden önceki alışveriş oranlarına bakıldığında pandemiyle birlikte turizm ve seyahat satışlarında düşüş gözlemlenirken, kozmetik, güzellik ve dijital eğlence kategorilerinde artış gözlemlenmiştir.
Türkiye’de kişisel bakım ve sağlık ürünleri ilk sırada
Türkiye’de 54 yaş üstü tüketicilerin yaklaşık %80’i online alışveriş yapmaya başladı. Haftalık satışlarda Türkiye’de, yaklaşık 4 müşteriden 1’i kişisel bakım ürünleri satın alırken; Çin, Kore ve Türkiye, besin ve vitamin takviyeleri ile sağlık ürünleri sipariş sıklığında büyük bir artış gösteriyor.
En fazla talep “eve teslimat” seçeneğinde
Tüketicilerin tercih ettikleri teslimat yöntemleri de ülkelere göre farklılık gösteriyor. Türkiye’de kapıda ödeme tercihi 2020’nin ilk aylarında % 4 olurken, bu oran Covid-19 sonrası % 31 olarak gerçekleşiyor. Türkiye’de teslimat seçeneklerinde; eve teslimat % 96, işyerine teslimat % 32, teslim alma noktasından teslim alma ise % 15 oranında tercih ediliyor.
Ülkelere göre alışveriş ilgisi değişkenlik gösteriyor
Covid-19 ile birlikte Türkiye, Çin, Rusya gibi ülkelerde insanlar internet üzerinden “temel ürün” alışverişine yönelirken Almanya, İsviçre gibi ülkelerde özellikle 55 yaş üstü tüketicilerin % 73’ü temel ürün alışverişine ağırlık verdiği görülüyor; Brezilya, Türkiye, Çin ve Güney Afrika’dan katılımcıların yaklaşık % 50’si dijital eğlence ve isteğe bağlı ürünlere de ilginin arttığını gösteriyor.
Seyahat alışkanlıkları yeni normalle birlikte değişiyor
Türkiye’deki tüketicilerin % 70’ten fazlası seyahat tercihlerinin ülke içine yöneleceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra, Türkiye, Çin ve Güney Afrika vatandaşları çoğunlukla dijital eğlence platformlarında daha fazla zaman geçirmeyi seviyor. Çinli katılımcıların % 43’ü ve Türk katılımcıların % 39’u yalnızca dijital kanallar üzerinden tüketmekle kalmayıp aynı zamanda kendi dijital içeriklerini de oluşturmaya başladıklarını belirtiyor.