Değişen pazarlama trendleri, günümüzde hem küçük hem de büyük ölçekli firmalar için dikkate alınması gereken en önemli konuların başında geliyor. Her geçen gün, üstüne biraz daha fazlası eklenerek yenilenen trendler, gelenekselden dijitale geçmeye henüz karar veremeyen kurumların biraz aklını biraz daha karıştırıyor. Bu yazımda sizlere, dijital pazarlamanın kurumlar için öneminden ve kurumların neden dijitalleşmesi gerektiğinden bahsedeceğim.

Artık karşınızdaki tüketim profili eskisinden çok daha farklı, internete hakim yepyeni dijital bir jenerasyon var.

Online alışveriş yapan, izleyen, eğlenen, araştıran, sorularını, şikayetini ya da memnuniyetini internet aracılığıyla tüm dünyayla paylaşabilen bir tüketici profiliyle karşı karşıyayız. Bu hedef kitleyle ortak dili yakalamak ise; hem kolay hem de zor. Kendini yeniliğe adapte eden, tüketicisiyle aynı dili konuşabilen markaların bu diyalogdan büyük faydalarla galip çıkacağını çok iyi biliyoruz.

Bu nedenle; yıllarca geleneksel pazarlama yöntemleriyle yönetilen kurumlar, artık dijital dünyaya merhaba demeli. Çünkü birçok avantajıyla dijital pazarlama, kurumlar için kocaman ve avantajlı bir dünya vadediyor.

Küçük bir örnekle bu farkı inceleyelim: Dijital pazarlamayı, geleneksel pazarlamadan ayıran en güçlü yanı; “ölçülebilir olmasıdır.” Basılı bir gazete ilanı ile reklamınızı gerçekten kaç kişinin gördüğünü ya da okuduğunu söyleyebilir misiniz? Peki, size dijital mecralarda yayınlanan reklamlarınızın sadece firmanızla ilgilenen ya da ilgilenebilecek olan kitlenin karşısına çıkabileceğini, bu reklamları kaç kişinin gördüğünü, etkileşime geçtiğini ve tüm bunların daha az maliyetle mümkün olabildiğini söylesem.

Cevabınız elbette, ikinci seçeneği tercih etmek olacaktır. O halde, vakit kaybetmeden yönünüzü dijitale dönmelisiniz!

2019 yılında yayınlanan “Küresel Dijital Raporu” verilerine göre;

Türkiye’de 52 milyon kişi sosyal medya kullanıyor ve bunların 44 milyonu mobil olarak sosyal medyaya erişebiliyor.

İşin sadece bir sosyal medya kanalında (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube vb.) profil oluşturmaktan ibaret olmadığını bilmelisiniz.

Her kurumun dinamiği ve hedef kitlesi farklıdır. Dolayısıyla; önce sizin için doğru mecranın hangisi olduğuna karar vermeniz gerekir. Sizi dinlemeyecek bir kitlenin her yerde ve sıklıkla karşısına çıkmanız kurumunuza olumsuz bir etki olarak geri dönecektir. Unutmayın, sosyal mecralarda her şey “bir tık” uzağımızda.

Sadece doğru sosyal mecra ve özgün içerikler de yeterli değil elbette. 360 derece bir dijitalleşme, şirketinizi en doğru şekilde ifade edecektir.

Başladığımız noktaya geri dönecek olursak; artık kabuğu kırmak ve yenilenmek gerek; sizi doğru yere taşıyacak, doğru işlerle buluşturacak bir destekle yol almak gerek.

Biz İkies PR olarak; size dijital dünyanın kapılarını sonuna kadar açıyoruz. Doğru işlerle, doğru etkiler bırakabilmeniz için canla başla çalışıyoruz. Profesyonel bir ekiple, 360 derece bir dijital pazarlama desteğine ihtiyacınız olursa, kapımız size ve markanıza sonuna kadar açık…

Büşra ULU ALTINMAKAS
Dijital Pazarlama Uzmanı