“Ajansın metin yazarı tatile çıkar da bu yazılarına yansımaz mı?” diye düşünen varsa kendilerini tebrik ediyoruz. Haklı çıktılar. Bir haftalık uzun sayılabilecek bir Ege tatili sonrasında, elbette turizme ve insanların konaklama seçimleri yaparken sergiledikleri davranışlara bakmadan edemedim.

Hangimiz tatile çıkmadan önce kısa da olsa bir araştırma sürecine girmiyoruz ki? İnternetin o bonkör tavrı, hemen her tercihimizde olduğu gibi burada da devreye giriyor ve kararlarımızda etkileyici oluyor.

Dijital pazarlamanın konaklama ve turizm sektörü için giderek daha önemli bir hale geldiği günümüzde sosyal medya tesislerin doluluk oranlarının artırılmasına katkı sağlıyor. Özellikle dijital pazarlama unsurlarını etkili bir şekilde kullandıklarında tesisler tanıtımları için oldukça geniş imkanlar edinebilirler.

Peki hangi mecralar?

Son istatistiklere göre kullanıcı sayısı 800 milyonun üzerine çıkan Instagram için özellikle otellerin en sevdiği sosyal medya platformu diyebiliriz. Yapılan araştırmalar zincir otellerin yüzde 82’sinin Instagram’da aktif olduğunu gösteriyor.

Bunun yanında kullanıcı sayısı ile liderliğini koruyan Facebook ve görselliği ile öne çıkan Pinterest de oldukça etkili bir tanıtım olanağı sunuyor. Seyahat kategorisinin en popüler 10 kategori arasında olduğu Pinterest’te, seyahat ile ilgili paylaşımların tüm site toplamındaki payı yüzde 2,5 oranında bulunuyor.

Tavsiyeler ve müşteri deneyimi her zaman çok önemli

Turizm sektöründeyseniz, sosyal medyada sizin için önemli demektir. Fakat sosyal medyada sizin kendinizi nasıl anlattığınız kadar, inanların da sizi nasıl anlattığı büyük önem arz etmekte. Zira tavsiye ve müşteri deneyimleri hala insanların kararlarını belirleme noktasında en önemli etken.

Peki nasıl bir yol izlemeli?

  1. Kampanyalarınızı detaylandırırken hedef kitlenizi iyi değerlendirin ve ses tonunuzu buna göre ayarlayın.
  2. Bütün bir yıl tatil hayali kuran insanlar için olabildiğince davetkar olmaya çalışın ve onlarda beklentileri karşılayabilecek bir işletme olduğunuz izlenimini uyandırın.
  3. Görsellik ve samimiyet önemlidir. Görselliğe önem verin ama sahtecilikten uzak durun.
  4. Soru ve yorumlara olabildiğince açık cevaplar verin.
  5. Olumsuz yorumları mutlaka yanıtlayın. Gerekirse müşteri ile doğrudan iletişime geçin ve söz konusu bir mağduriyet varsa giderin.
  6. Sponsorlu reklamlarınızı doğru planlayın, harcadığınız paranın size kazanç olarak dönmesini sağlayacak stratejiler geliştirin.
  7. İletişim bilgilerinizi sık sık yayınlayın ve ulaşılabilir olun.
  8. Profesyonel hizmet almaya çalışın ve dijital kampanyalarınızın olabildiğince kurumsal bir ölçekte yürütülmesine dikkat edin.

Montaigne “Gideceği limanı bilmeyen gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.” Der. Bu sosyal medyada izleyeceğiniz yol için de önemlidir. Öncelikle hedeflemenizi doğru yapmanız, hangi yoldan gideceğinize karar vermeniz, doğru adreslerden destek almanız güçlü bir marka imajı için her zaman önemlidir.

Sevgiyle kalın, İKİES‘le Kalın